Drzewo migda?owe to typowy owocodajny gatunek ?ródziemnomorski. Botanicznie jest sklasyfikowany jako cz?onek rodziny Rosacea, rodzaju Prunus, podrodzaju Amygdalus.
Migda?y to bardzo odporne, d?ugoletnie drzewa: w basenie morza ?rodziemnego ?yj? od 60 do 80 lat, a czasem nawet wiek. Uprawiane s? tak?e w Kaliforni. W krajach ?ródziemnomorskich tradycyjnie uprawia si? migda?y w twardej ?upinie. Wi?kszo?? uprawianych w Hiszpanii odmian posiada tward?, nieporowat? ?upin?, która ró?ni je od kalifornijskich odmian w mi?kkiej ?upinie.
Jadaln? cz??ci? owocu migda?? jest du?e nasienie wy?uskane z twardej skorupy pestki. Po zdj?ciu cienkiej, brunatnej skórki otrzymuje si? bia?e, jadalne j?dra.
Migda?y zawieraj? ok. 55% t?uszczu, 21% bia?ka i ok. 15% cukru. S? bardzo po?ywne, odznaczaj? si? bardzo przyjemnym, ?agodnym smakiem zarówno jadalne na surowo lub podpra?one.
Migda?y s? sprzedawane jako j?dra i w ró?nej postaci: w ?usce lub bez, surowe lub pra?one, kostki, s?upki, p?atki, mielone. Wykorzystywane s? w szczególno?ci w przemy?le spo?ywczym do ró?norodnych wyrobów cukierniczych i piekarniczych np. ciastek, czekolad, przy produkcji napojów i olejów oraz jako cenny sk?adnik kosmetyków tj. balsamów, kremów, myde?, oliwek.
Oprócz migda?a, zwanego "s?odkim" ten sam gatunek ro?liny, ale w innej odmianie, dostarcza migda?ów "gorzkich" o charakterystycznym zapachu (olejek migda?owy).
Kategoria: Artyku?y spo?ywcze -> Artyku?y rolno-spo?ywcze -> Bakalie, orzechy
DEVELOPER S.A. |
|||||||
Ulica: | Nakielska | ||||||
Miasto: | Tarnowskie Góry | ||||||
Kod pocztowy: | 42-600 | ||||||
Region: | dolnośląskie | ||||||
Kraj: | Polska | ||||||
Telefon: | +48 32 2802690 | ||||||
Faks: | +48 32 2802649 | ||||||
|
|||||||
|
|||||||
Osoba kontaktowa |
|||||||
ImiÄ™ i Nazwisko: | Witold Kowolik | ||||||
Telefon stacjonarny: | +48 32 2802690 | ||||||